Aluminium is één van de belangrijkste parameters bij wateranalyses. In Nederland is er strenge wetgeving omtrent drinkwater. Houd dus scherp in de gaten hoe het is gesteld met het aluminiumgehalte. Benieuwd hoe de stof in het water terechtkomt, wat de effecten zijn en hoe je het meet? Lees dan even verder.

Hoe komt aluminium in water terecht?

Aluminium is een natuurlijke stof. Het komt voor op sommige plekken in de bodem, in bepaalde edelstenen of dankzij de verwering van mineralen in water. Het is ook mogelijk dat het door de mens is toegevoegd aan water. Zo worden er regelmatig vlokmiddelen gebruikt om water helder te krijgen en het bacteriegehalte te verminderen.

Wat is het effect van aluminium in drinkwater?

Of aluminium effect heeft op je gezondheid is vaak een punt van discussie. De hoeveelheid aluminium – waarvan gedacht wordt dat het verband houdt met de ziekte van Alzheimer – is in drinkwater een zeer klein percentage van de gemiddelde totale dagelijkse maximale dosis. Er is dus geen reden voor zorgen.

Echter, als water niet voldoende gecontroleerd wordt loopt het aluminiumgehalte op en kan het leiden tot nierdialyseproblemen. Gelukkig zijn er in Nederland er strenge wetten rondom drinkwater. De norm voor aluminium in drinkwater is 0,2 milligram per liter (0,2 mg/l).

Het meten van aluminium in drinkwater

Om het aluminiumgehalte in water goed in de gaten te houden is het van belang een goede analyzer te hanteren. Gebruik je daarnaast een zelfreinigend vloeistofbehandelingssysteem? Dan is onderhoud nihil. Een 3s aluminium is zo’n aluminium analyzer.

We zetten een aantal kenmerken op een rij:

  • Zeer nauwkeurig in het meten van aluminium in drinkwater
  • Uitgerust met een zelfreinigend meetsysteem
  • Analyse mogelijk tot drie waterstromen
  • Voorzien van geautomatiseerde monsterverdunning om het meetbereik te maximaliseren

Wil je meer weten over het meten van het aluminiumgehalte in water?

Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.