Emissiemetingen

In een wereld waar duurzaamheid en milieubescherming steeds belangrijker worden, spelen nauwkeurige emissiemetingen een cruciale rol. Met specifieke emissiemetingen weet je precies hoeveel schadelijke stoffen in de atmosfeer terechtkomen; essentiële data voor het ontwikkelen van strategieën om vervuiling te verminderen. Multi Instruments is gespecialiseerd in emissiemetingen en we vertellen je er in dit artikel graag meer over. Lees je mee?

H2S meten | Multi Instruments

Emissie: de betekenis

Wat is emissie nu eigenlijk? Emissie verwijst naar de uitstoot van schadelijke stoffen in de lucht, vaak veroorzaakt door industrie, transport en energieopwekking. Veel voorkomende stoffen zijn kooldioxide (CO2), stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3). Het meten van deze emissies is essentieel om de luchtvervuiling te verminderen en de gezondheid van mens en milieu te beschermen.

Emissiemetingen: hoe pak je dat aan?

Dat het belangrijk is om emissiemetingen nauwkeurig aan te pakken, mag duidelijk zijn. Maar hoe pak je dat aan? Met een Continuous Emission Monitoring System (CEMS) bijvoorbeeld. Hiermee verkrijg je real-time data over de uitstoot van je bedrijf. CEMS gebruiken een combinatie van sensoren en analyzers om je een compleet beeld te geven van de emissies die door een installatie worden uitgestoten.

Richtlijn Industriële Emissies

De Richtlijn Industriële Emissies (RIE) van de Europese Unie stelt normen voor de beheersing van vervuiling door industriële installaties. Deze richtlijn verplicht bedrijven om de best beschikbare technieken (BBT) te gebruiken om hun emissies te minimaliseren. Dat betekent dat bedrijven voortdurend moeten innoveren en investeren in geavanceerde technologieën om aan de steeds strengere milieueisen te voldoen.

NO + NH3 | Multi Instruments

Emissiemeting met CEMS

Een Continuous Emission Monitoring System (CEMS) is een essentieel hulpmiddel voor bedrijven die hun emissie onder controle willen houden. CEMS bieden continue, real-time monitoring van emissies, waardoor bedrijven snel kunnen reageren op overschrijdingen van emissiegrenswaarden. Bovendien helpen deze systemen bij het verzamelen van de gegevens die nodig zijn voor rapportages en naleving van regelgeving. Door te investeren in een CEMS-systeem voldoe je niet alleen aan de wettelijke eisen, maar draag je ook bij aan een duurzame toekomst.

Lees meer over CEMS

NEN-normen: 14181 en 15267

Emissiemetingen worden vaak gedaan om aan de gestelde NEN normen te voldoen. Een van deze normen is de NEN-14181. Deze norm biedt richtlijnen en specificaties voor fabrikanten, installateurs en gebruikers van verbrandingstoestellen.

Ook de NEN-15267 is van belang. Door hieraan te voldoen, kunnen fabrikanten en gebruikers van automatische meet- en bemonsteringssystemen aantonen dat hun apparatuur geschikt is voor het nauwkeurig en betrouwbaar monitoren van luchtkwaliteit en emissies.

H2S meten | Multi Instruments

Het handhaven van emissiegrenswaarden

Emissiegrenswaarden zijn de maximaal toegestane hoeveelheden van verontreinigende stoffen die een installatie mag uitstoten. Het handhaven van deze emissiegrenswaarden vereist regelmatige monitoring en rapportage. Bedrijven moeten zich houden aan vergunningseisen en kunnen worden onderworpen aan inspecties en audits om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de wetgeving. Veel voorkomende verontreinigende stoffen die gemeten worden zijn kooldioxide (CO2), stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3).

Lees meer over emissiegrenswaarden

Het meten van CO2 emissies

Kooldioxide, ook wel CO2, is één van de belangrijkste broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering. Het meten van CO2 emissies is cruciaal voor het monitoren van de impact van industriële activiteiten op het milieu. Moderne CEMS systemen maken voor het meten van CO2 emissies gebruik van infraroodsensoren en andere geavanceerde technologieën.

Ammoniakemissie meten

Ammoniak (NH3) is een stikstofverbinding die vooral vrijkomt uit landbouwactiviteiten en bepaalde industriële processen. Het meten van ammoniakemissies kan worden uitgevoerd met behulp van Photoacoustic Spectroscopy (PAS) of Tunable Diode Absorption Spectroscopy (TDLAS). Deze technieken bieden hoge nauwkeurigeheid en gevoeligheid voor lage concentraties van ammoniak in de lucht.

Emissiereductie

Het doel van al deze emissiemetingen, is natuurlijk om te voldoen aan de wet- en regelgeving. Deze regels zijn opgesteld om het milieu te beschermen en uiteindelijk ook emissiereductie te bereiken. Zo wordt ervoor gezorgd dat bedrijven minder schadelijke stoffen uitstoten en hierop gecontroleerd worden. Emissiereductie vereist een geïntegreerde aanpak van technologie, beleid en praktijk. Regelmatige monitoring en rapportage zijn essentieel om de voortgang te volgen en ervoor te zorgen dat reductiedoelstellingen worden gehaald.

Kortom: emissiemetingen zijn van groot belang

Emissiemetingen kunnen complex zijn, maar zijn cruciaal voor elk bedrijf dat wil voldoen aan wet- en regelgeving én zijn ecologische voetafdruk wil verminderen. Met de juiste apparatuur en strategieën moet dat zeker lukken. Multi Instruments helpt je graag verder. Bekijk onze apparatuur eens en stel zeker je vragen als je er niet aan uitkomt. We adviseren je graag!