Een flowmeter is een meetinstrument dat wordt gebruikt om de doorstroming en hoeveelheid gas, damp of vloeistof dat zich door een buis beweegt te meten. Flowmeters zijn er in verschillende soorten en worden voor diverse toepassingen gebruikt. We vertellen je meer over de werking, toepassingen én voordelen. Lees je mee?

Wat is een flowmeter?

Een flowmeter meet de massa- of volumeflow van een gas of vloeistof. Een populair synoniem is een debietmeter. Het doel? De gas- of vloeistofflow tussen twee punten in een proces meten. De meetresultaten geven je meer inzicht in je proces. Zo kun je betere beslissingen nemen rondom je productkwaliteit, verwerkingssnelheid én kostenbesparing.

Zó werkt een debietmeter

Een klassieke manier om de flow te meten, is door gebruik te maken van een verschildrukmeting. Hierbij is een druksensor aangesloten op een meetbuis. Deze meetbuis is opgebouwd uit twee meetkamers. De onderste meetkamer meet de dynamische druk van de gasstroom; de bovenste meet de statische druk. Op basis van het drukverschil worden de gassnelheid en de flow bepaald.

Wordt de flow gemeten in natte, corrosieve of met stof belaste stromen? Dan is een ultrasone debietmeting een betere keuze. De werking hiervan berust op twee identieke sensoren die afwisselend ultrasone pulsen uitzenden en ontvangen. Door de transmissietijd en de richting te meten, wordt de flow berekend.

Waar worden flowmeters toegepast?

Flowmeters kom je, misschien onbewust, overal tegen. Zo zijn onze flowmeters geschikt voor verschillende industriële toepassingen. We sommen de meest voorkomende voor je op.

  • Verkeers- en spoorwegtunnels. Een flowmeter wordt hier gebruikt voor een constante analyse van de stroomsnelheid en -richting. Onze D-FL 220T tunnel flowmeter is uitermate geschikt voor deze toepassing.
  • Een volume flowmeting bij hoge temperaturen en/of hoge druk. De D-FL 100 is hiervoor perfect. Deze debietmeter biedt een betrouwbare meting en berekening van de volumestroom.
  • Hier wordt de stroomsnelheid van het verbrandingsgas berekend. Onze D-FL 220 houdt daarbij rekening met de doorsnede van het kanaal, de gastemperatuur én de absolute druk.
  • Emissiecontrole en -metingen in de verwerkende, chemische en textielindustrie. De FLOWSIC100 is uitermate geschikt voor deze meettoepassingen.

Voordelen van onze debietmeters

Je leest het al. Onze flowmeters zijn inzetbaar voor een breed scala aan toepassingen. Wat ze wél met elkaar overeen hebben? De voordelen.

  • Betrouwbare meting van de flow
  • Hoge duurzaamheid van het apparaat
  • Minimale bedrijfs- en onderhoudskosten
  • Exacte meetresultaten, zelfs onder zwarte condities
  • Gebruiksvriendelijke bediening en eenvoudige configuratie
  • Automatische nulpunt en referentiepunt controle

Flowmeter kopen voor jouw toepassing

Sommige flowmeters zijn geschikt voor gas; andere juist voor vloeistoffen. Ook zijn er debietmeters die onafhankelijk zijn van mediumeigenschappen. Hoe je de beste flowmeter voor jouw toepassing kiest? De juiste keuze hangt van verschillende factoren af. Denk aan de fase van het medium, de (omgevings)temperatuur, het flowbereik en de ingangs- en uitgangsdruk. Wij staan voor je klaar. Samen bekijken we de mogelijkheden en vinden we de geschikte flowmeter voor jouw toepassing. Meer weten? Neem gerust contact met ons op.