Corrosie

Het is tijd voor ketelchemie deel 2, het onder controle houden van corrosie. In ketelchemie de basis vertelden we je al over stoomketels, de werking en toepassing ervan. Vandaag gaan we meer de diepte in. Corrosie komt namelijk vaak voor in het ketelsysteem en zorgt voor onnodige schade. Ontdek de belangrijkste soorten corrosie, oorzaken en effectieve behandelmethoden.

Het ontstaan van corrosie

Er zijn een aantal verschillende soorten corrosie die voornamelijk voorkomen in de warmste delen van het ketelsysteem. Denk aan systemen als ontluchters, oververhitting buizen en een voedingswater verwarming. Voor corrosie komt het meest voor in:

  • Ketels die voornamelijk gemaakt zijn van staal
  • Waterverwarmingssystemen die gemaakt zijn van koperlegering of roestvrijstaal

Dit zijn de ideale plekken voor corrosie om schade aan te richten.

Galvanische corrosie

Galvanische corrosie treedt meestal op wanneer een metaal of legering elektrisch wordt gekoppeld aan een ander metaal of legering. Geleidende afzettingen door waterverontreinigingen en onjuiste reinigingsprocedures zoals ijzer of koper veroorzaken galvanische corrosie.

Door het regelen en sturen van een alkalische pH wordt afzetting van waterverontreiniging geminimaliseerd. De chemische dosering regelt en stuurt de verontreiniging en controleert de corrosie.

Hamilton pH

Wil je graag de pH waarde in water meten? Neem dan een kijkje bij de Digitale pH meter.

Bijtende corrosie

Bijtende corrosie heeft twee hoofdoorzaken:

  1. Stoom of waterscheiding
  2. Overmatig koken onder doorlatende afzettingen op buisoppervlakken

Stoom of waterscheiding treedt op wanneer zich stoom vormt tussen het ketelwater en de buiswand van een ketel. Dit veroorzaakt inefficiënte warmteoverdracht en snelle verdamping. Er blijft een zeer corrosieve geconcentreerde zoutoplossing achterblijft.

Een manier om dit verlies te voorkomen is door gedemineraliseerd make-upwater of schoon condensaat te gebruiken. Een tweede mogelijkheid om bijtende corrosie te voorkomen is het gebruik van een gecontroleerde hoeveelheid fosfaat. Fosfaat handhaaft namelijk de alkaliteit van het ketelwater.

Een fosfaat water analysator aanschaffen.

Zure corrosie

Zure corrosie wordt voornamelijk veroorzaakt door lage pH-waarden van voedingswater in het ketelsysteem. Als de oorspronkelijke voedingsbron een vrij neutrale pH heeft, veranderen onzuiverheden en verontreinigingen de toestand van het water snel. Het is van belang de koper-, zuurstof- en ijzerniveaus op een laag niveau te houden om een stabiele pH rond acht of negen te hebben. Schaf de Digitale pH meter. aan om de pH waarde van het voedingswater vast te stellen.

 

Optimalisering van het stoomketelproces

Kortom, het optimaliseren van het stoomketelproces is een interessante klus. We zetten een aantal parameters voor je op een rij, zodat je direct aan de slag kunt. De zaken die je gaat meten zijn:

  • Hydrazine
  • Natrium
  • Silica
  • Fosfaat
  • pH
  • Geleidbaarheid

Heb je vragen over het stoomketelproces? Of hulp nodig? Wij staan voor je klaar. Neem gerust contact met ons op.