Een goede waterkwaliteit is van groot belang. Zo moet onder andere het nitraatniveau onder bepaalde drempelwaarden blijven. Het is noodzakelijk dat de concentratie in elk watertype wordt gemeten. Waarom dit zo belangrijk is? En hoe je dit het beste aanpakt? Dat vertellen we je in dit blogbericht. Lees snel verder.

Wat is nitraat?

Nitraat is een chemische verbinding van stikstof en zuurstof. Het wordt met name in de bodem en in water aangetroffen. Bij hoge concentraties kan nitraat schadelijk zijn voor de gezondheid, met name wanneer het drinkwaterbronnen verontreinigt. De nitraatconcentratie is dan ook een essentiële factor voor de waterkwaliteit. Zowel in zee-, oppervlakte- en drinkwater is het belangrijk om deze parameter te kennen én te meten.

Nitraat in afval- en zeewater

Bij waterzuiveringsinstallaties is een nitraatmeting van toegevoegde waarde bij de biologische zuiveringsstap. Je vindt het meettoestel dan in het beluchtingsbekken. Er wordt gefaseerd zuurstof aan het water toegevoegd om het nitrificatie- en denitrificatieproces te bevorderen.

Ook voor zeewater en aquaculturen is een nitraatmeting noodzakelijk. Op basis van de resultaten van je meting kun je de nitraatconcentratie optimaliseren. Dit is cruciaal voor het kweken van vissen en ander leven in de meest geschikte omstandigheden.

Nitraat meten in oppervlaktewater

Voor een optimaal ecosysteem in oppervlaktewater moet de nitraatconcentratie binnen de perken blijven. Gebeurt dat niet? Dan is er minder zuurstof in het water aanwezig. Dit leidt tot meer vissterfte en algenbloei. De oplossing? Een meettoestel. Zo kun je de drempelwaarden continu monitoren.

Hoe komt nitraat in drinkwater terecht?

Oppervlaktewater is een essentiële bron voor drinkwaterproductie. Doordat nitraat van nature wordt aangetroffen in de bodem, komt dit uiteindelijk óók in drinkwater terecht. Het is erg lastig om uit drinkwater te zuiveren. Gelukkig hebben wij de oplossing: de 3S lage concentratie meting

Enkele kenmerken:

  • Een continue analyse
  • Extreem lage bedrijfskosten
  • Reagentloze werking
  • Automatische reiniging
  • Vrijwel geen onderhoud

Een nitraat analyser voor elke toepassing

Ook in afval-, zee- en oppervlaktewater is nitraat meten niet altijd even gemakkelijk. Eén van de eigenschappen van nitraat is namelijk dat het altijd oplost in water. Dat maakt het moeilijk om het te meten en te verwijderen. Ook hier hebben wij een oplossing voor. Deze nitraat analyser maakt een betrouwbare meting mogelijk in elk watertype. Robuust, betrouwbaar en zelfs geschikt voor vuil afvalwater.

Nitraat meten?

Wij staan voor je klaar met de juiste meetinstrumenten om nitraat te meten in elk watertype. Benieuwd naar de mogelijkheden? Of heb je nog vragen? Je weet ons te vinden.