Wist je dat de beluchting in afvalwaterzuiveringsinstallaties goed is voor ongeveer 66% van het energieverbruik bij afvalwaterzuiveringsprocessen? Veel zuiveringsinstallaties beluchten 24/7 met een hoger gehalte aan opgeloste zuurstof dan nodig. Het resultaat? Verspilde energie en hogere kosten. Dat moet anders. Ga voor optimale rioolwaterzuivering. Wij vertellen je hoe.

Individuele behandeling van rioolwater

Ongezuiverd rioolwater – ook bekend als afvalwater – is water afkomstig van toiletten, wastafels, douches, baden, vaatwassers, wasmachines en vloeibaar industrieel afval. Het ruwe rioolwater bevat chemicaliën, biologische verontreinigingen, zwevende stoffen en gassen.

Voordat water opnieuw te gebruiken is of doorgegeven wordt aan de zee, rivieren of andere omgevingen dient het gereinigd te worden. Een typische afvalwaterbehandeling bestaat uit drie grote stadia:

  1. Primair – voorbehandeling
  2. Secundair – sedimentatie en beluchting
  3. Tertiair – filtratie en desinfectie

Van deze drie stadia is secundaire behandeling het meest cruciale onderdeel. Dit is namelijk het stadium waar de aerobe bacteriën aanwezig zijn ​​om de organische stof te consumeren in het afvalwater. Het secundaire proces wordt ook wel beluchting genoemd.

Hoe rioolwater gezuiverd wordt

De meeste moderne afvalwaterzuiveringsinstallaties gebruiken een geactiveerd slibsysteem om rioolwater te reinigen. Dit werkt met een cultuur van bacteriën en andere organismen om zich te voeden met de organische materialen in het afvalwater.

Beluchting in een actief slibproces is gebaseerd op luchtpompen in de beluchtingsbassins. Dat bevordert de bacteriën en micro-organismen tot groei in het afvalwater. Deze bacteriën en micro-organismen gebruiken opgeloste zuurstof om te verbranden ofom organisch afval af te breken tot koolstofdioxide. Oftewel: water en energie zuiveren het water van schadelijke stoffen.

zuurstof oxygen

Proces rioolwaterzuivering, de beluchting

Zoals we al eerder aangaven is de beluchting in afvalwaterzuiveringsinstallaties goed voor zo’n 66% van het energieverbruik bij afvalwaterzuiveringsprocessen. Veel installaties beluchten 24/7 met een hoger gehalte aan opgeloste zuurstof dan nodig. Je kunt je vast voorstellen dat er enorm veel energie verspild wordt en dat de kosten veel hoger uitvallen dan nodig.

De efficiëntie van het beluchtingsproces is puur afhankelijk van het zo nauwkeurig meten en regelen van de opgeloste zuurstof niveaus. Zowel als bij een te hoog of een te laag gehalte van het opgelost zuurstof gaan de bacteriën dood.

Onder ideale omstandigheden wordt het opgeloste zuurstofgehalte tussen 1,5 en 2 mg/liter (PPM) gehouden. Niet genoeg opgelost zuurstof heeft invloed op de snelheid van de afbraak van afvalwater en de efficiëntie van het behandelingsproces.

Het optimale beluchtingsproces

Wanneer er minder of helemaal geen lucht wordt ingevoerd, consumeren de bacteriën alle opgeloste zuurstof en sterven ze uiteindelijk. In dit geval stopt het rioolwaterzuiveringsproces totdat het proces opnieuw wordt gestart en bacteriën nogmaals zijn opgebouwd. Dit proces kan weken duren.

Te veel opgeloste zuurstof heeft ook nadelig gevolgen. Bij het beluchtingsproces dat goed is voor meer dan de helft van alle energiekosten, is het dus van vitaal belang dat de efficiëntie zoveel mogelijk geoptimaliseerd wordt. Het doel is namelijk een proces met de hoogste duurzaamheid.

Desinfectie van water | Multi Instruments

Aan de slag met rioolwaterzuivering

De meet- en regelproducten van Multi Instruments bieden uitstekende energiebesparing. Het beluchtingsproces kan namelijk volledig geoptimaliseerd worden.

 

Buiten onze meetsystemen voor opgelost zuurstof lever wij nog veel meer meet – en regelapparatuur voor de rioolwaterzuivering. Benieuwd? Neem een kijkje bij onze producten omtrent water.