Ben je op zoek naar het optimale ontsmettingsvermogen van water? Dan is het van belang de redox waarde te meten. Wat het precies is en hoe je het aanpakt vertellen we je.

Wat is redox en hoe zit het met ORP?

Dat is eigenlijk heel simpel. Redox is een term afkomstig van reductie en oxidatie. Het wordt ook wel ORP genoemd. Dit is de Engelstalig afkorting en staat voor Oxidation Reduction Potential. Redox staat voor de zuiverheid van water en het vermogen (of potentiaal) om vuil af te breken. We krijgen regelmatig de vraag of er een verschil is tussen redox en ORP. Bij deze: nee dus.

Hoe het zit met de redox waarde

De redox waarde meet het oxiderende vermogen van water en geeft een indicatie over de concentratie opgelost zuurstof die zich in het water begeeft. De waarde wordt gemeten in millivolt en heeft een bereik tussen de -2000 mV en de +2000 mV. De vuistregel: hoe hoger de waarde, hoe zuiverder het water. Zodra er veel onzuiverheden in het water zitten zie je dat aan een lage concentratie opgeloste zuurstof. Die onzuiverheden consumeren namelijk het opgeloste zuurstof in het water.

Een meting wordt gebaseerd op vier parameters:

  1. De pH of potentiële waterstof
  2. De TAC of volledige alkali metrische titel
  3. Het stabilisatorpercentage
  4. Het niveau van vrij chloor

Je voert een dergelijke meting uit met een Redox of ORP sensor. De pH water analyse en redox meter is een uitstekend voorbeeld. Deze sensoren bevatten een kern van edelmetaal. Hier hechten actieve elektroden in het water zich aan. Uiteindelijk vergelijk je de waarde met een stabiele referentie elektrode. Daarom bevat elke sensor naast de elektrode ook een referentie elektrode met zilver(chloride).

De waardes in het water verhogen of verlagen

Zoals we al eerder aangaven… Hoe hoger de redox waarde, hoe zuiverder het water en minder kans op vervuild water. Het kan zijn dat het water dat je meet niet in balans is. Hoe je dat oplost? Vertellen we.

De redox / ORP waarde van het water is te hoog

De hoge waarde betekent dat het water zuiver is en dat de zuiverende werking van het water an sich hoog ligt. Wil je de waarde omlaag brengen? Dan is het belangrijk om het chloorgehalte te verlagen. Wacht tot het chloor zijn werk heeft gedaan en zich heeft gebonden aan de onzuiverheden in het water. Tip: chloor breekt sneller af als je het blootstelt aan zon. Op die manier versnel je het proces dus.

De redox / ORP waarde van het water is te laag

Dat betekent dat er te veel onzuiverheden zitten in het water. Het is een broedplaats voor bacteriën en virussen. Tijd voor actie! Door chloor toe te voegen ga je de vervuiling tegen. Hou wel rekening met de pH waarde en de temperatuur. Deze twee hebben namelijk invloed op de effectiviteit van chloor.