We zien het steeds vaker. Moderne energiecentrales met nieuwe soorten ketels. Dit biedt kansen, maar zorgt óók voor meer druk. Deze energiecentrales streven namelijk naar een efficiëntie van 50% of hoger. Het nauwkeurig bewaken van de concentratie van silica helpt deze efficiëntie te beheren. Daarnaast voorkomt het reparaties én kostbare stilstand van de installatie. Maar wat is silica precies? En hoe beheers je het? We vertellen je alles. Lees even verder.

Wat is silica?

Dit is het bekendste oxide van silicium. Het is één van de meest voorkomende elementen in de aardkorst. De zuivere stof komt voor als wit poeder dat vrijwel onoplosbaar is in water. Het heeft daarentegen wél een hoge oplosbaarheid in stoom. Hierdoor speelt het een belangrijke rol in energiecentrales.

Energiecentrales onder druk

Energiecentrales verbruiken veel water bij zeer hoge temperaturen. Ze genereren stoom om turbines aan te drijven. Installatiemanagers dienen ervoor te zorgen dat de ketel én stoomleidingen in goede staat zijn. Ze mogen dus niet beschadigd worden door verontreinigingen in het water. Dit is noodzakelijk om zowel corrosie als kalkaanslag te voorkomen.

De uitdaging van silica voor energiecentrales

Silica is een grote boosdoener voor energiecentrales. Het is namelijk een hoofdoorzaak van harde laagvorming in ketels. Het vormt een dichte, porseleinachtige schilfering die niet kan worden verwijderd. Zelfs niet met zuur. Daarnaast heeft het een lage warmtegeleiding. Hierdoor vermindert een ophoping van slechts 0,5 mm de thermische overdracht met maar liefst 28%. Het gevolg? Verminderde efficiëntie, scheuren en uiteindelijk uitval van de installatie.

De oplossing: onze silica analyzer

De enige manier om ophoping van silica te voorkomen is effectieve bewaking. Geen zorgen. Onze nieuwste silica analyzer biedt uitkomst. Na jarenlange ervaring en innovatie in het ontwerp bezit deze álle functies om silica te controleren en beheersen. Typische toepassingen van deze analyzer zijn demineralisatie- en stoominstallaties.

Eigenschappen silica analyzer

De silica analyzer van 3S garandeert een betrouwbare en nauwkeurige meting. Eenvoudig, geautomatiseerd én kostenbesparend. Enkele kenmerken:

  • Tot 90% lager reagensverbruik dan andere analyzers
  • Arbeidsbesparend onderhoud van slechts 1 servicebeurt per jaar én tot 3 maanden zonder toezicht
  • Makkelijk te gebruiken met een vertrouwd Windows systeem
  • Automatische reiniging, kalibratie en nulmeting
  • Veilige data-archivering naar een SD-kaart mogelijk
  • Volledige integratie door Multi Instruments

 

Meer weten? Neem contact met ons op. We geven je graag advies rondom de meting van silica.