De troebelheid van water is een belangrijke referentieparameter voor de waterkwaliteit in omgevingen van A tot Z. Van drinkwaterbehandeling tot industriële afvalwaterzuivering. Maar wat is troebelheid precies? Hoe wordt het gemeten? En wat is de beste troebelheidsmeter? We geven antwoord op al je vragen. Lees snel verder.

Wat is troebelheid?

Troebelheid is het tegenovergestelde van helderheid. Troebel water ontstaat door opgeloste deeltjes die in het water zweven en die we individueel niet kunnen zien. Dit zijn bijvoorbeeld oliën, vuil of zelfs bacteriën. Hoe meer deeltjes in het water; hoe hoger de troebelheid. Omgekeerd neemt het evenredig af.

Het gevaar van troebel water

Het primaire doel van waterbehandeling is het verwijderen van troebelheid. Zwevende stoffen zoals algen en vuil verminderen namelijk de effectiviteit van de waterbehandeling. Ook fungeren ze als drager van bacteriën en parasieten. Binnen afvalwaterzuiveringsinstallaties kan overmatige troebelheid bovendien wijzen op een slecht werkend zuiveringsproces. De oplossing? Meten is weten.

Hoe meet je de troebelheid van water?

Een troebelheidsmeting is een optische meting die de aanwezigheid van zwevende deeltjes in een vloeistof aangeeft. Dit wordt gemeten door een bundel infrarood licht in een monster te schijnen. Deze lichtstraal wordt verstrooid door de aanwezige deeltjes in het monster. Het verstrooide licht is evenredig met de troebelheid van de vloeistof.

De beste troebelheidsmeter

De beste manier om troebel water te meten, is met onze ATS430. Deze troebelheidsmeter maakt gebruik van een internationaal goedgekeurde meettechnologie. Zo is deze sensor in staat om troebelheidsconcentraties tot maar liefst 4000 NTU te meten. En dat is niet alles. De ATS430 beschikt over nóg meer mooie kenmerken. Komen ze.

  • Makkelijk te gebruiken. De sensor is voorzien van automatische sensorherkenning én een adaptieve kalibratiefunctie. Volledig plug-and-play.
  • Nauwkeurig en betrouwbaar. De robuuste constructie is niet kapot te krijgen. Ook worden de gegevens direct digitaal verzonden naar de zendereenheid. Over accuraat gesproken.
  • Laag in kosten. Je hebt vrijwel geen onderhoud nodig gedurende de levensduur van de sensor. En de reiniging? Die is ter plaatse in de vorm van een wisser.
  • De sensor is geschikt voor installaties van A tot Z. In pijpen, tanks of doorstroomcellen en zelfs voor gebruik in zout water. Jij noemt het; de ATS430 doet het.

Troebel water meten?

Je bent bij Multi Instruments aan het juiste adres. Wij helpen je graag met het nauwkeurig en betrouwbaar meten en monitoren van de gewenste troebelheid. En dat doen we met onze ATS430, natuurlijk. Gemaakt van een uitstekende kwaliteit en uitermate geschikt voor een betrouwbare meting van troebel water. Zo voorkom je problemen en behaal je een optimaal resultaat. Elke keer weer. Klinkt goed? Neem gerust contact met ons op. We adviseren je graag.