Een goede methode om te weten of water verontreinigd is, is de geleidbaarheid meten. Hiervoor heb je een meettoestel nodig. Wat is geleidbaarheid precies? Waarom is het meten ervan zo belangrijk? En welke meter heb je nodig? Vragen hebben is antwoord krijgen bij Multi Instruments. Lees even verder.
Wat is geleidbaarheid precies?
Geleidbaarheid is het vermogen van water om een elektrische stroom te geleiden. De in vloeistof opgeloste ionen (geladen deeltjes) zorgen ervoor dat een stroom geleid kan worden. De geleidbaarheid van een vloeistof wordt uitgedrukt in Siemens/centimeter.
Wanneer voer je een geleidbaarheidsmeting uit?
Geleidbaarheid is een belangrijke parameter bij het meten van de waterkwaliteit. Het is zelfs één van de meest voorkomende metingen om de kwaliteit van water te bepalen. In de meeste gevallen wordt een meting gebruikt om de totale hoeveelheid opgeloste stoffen, chemicaliën en het zoutgehalte in water te berekenen. Daarom wordt het ook wel uitgedrukt in ppm TDS (part per million Total Dissolved Solides).
De geleidbaarheid van verschillende wateren
In veel wateren worden geleidbaarheidsmetingen uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de waterkwaliteit op peil blijft. De verschillen tussen de verschillende waterbronnen zijn groot.
- Puur water bevat zeer weinig ionen en is hierdoor niet in staat om een stroom te geleiden. Ook de geleidbaarheid van regenwater is zeer laag.
- De geleidbaarheid van grondwater schommelt meestal tussen de 200 en 1500 µS/cm. Dit is wel zeer plaats afhankelijk. Zo wordt in zowel ondiepe als diepere grondwaterwinningen vaak een verhoogde zoutdruk gemeten.
- De samenstelling en dus de geleidbaarheid van open putwater kan sterk verschillen. Bij hevige neerslag zal het dalen; in droge omstandigheden gebeurt het omgekeerde.
- De geleidbaarheid van oppervlaktewater wordt sterk bepaald door eventuele lozingen van (industrieel) afvalwater. In de kustregio worden lokaal vaak hogere zoutwaarden gemeten. Tijdens langdurige droge periodes nemen deze waarden verder toe.
- Drinkwater heeft gemiddeld een geleidbaarheid van 500 µS/cm, maar ook dit varieert.
De resultaten van een geleidbaarheidsmeting
Bij het regelmatig uitvoeren van geleidbaarheidsmetingen moeten de resultaten over het algemeen constant zijn. Zodra er te veel vervuiling in het water aanwezig is, verdamping optreedt of natuurlijke overstromingen plaatsvinden, kunnen deze metingen aanzienlijk fluctueren. Zie je een significante verandering in je meting? Dan wijst dit vaak op verontreiniging. Ook is het een mogelijk teken van een rioollekkage. Heel belangrijk dus, om regelmatig een geleidbaarheidsmeting uit te voeren.
De beste geleidbaarheidsmeter
Hoe je een nauwkeurige geleidbaarheidsmeting uitvoert? Met onze geleidbaarheid sensors, natuurlijk. De verschillende uitvoeringen maken een groot bereik mogelijk en zijn geschikt voor toepassingen van A tot Z. Zo zijn de uitvoeringen met lage cel constante geschikt voor metingen van 0 tot 1,999 µS/cm. Daarnaast zijn de sensors geschikt voor een geleidbaarheidsmeting in een tank, leiding of in open water én bij hoge druk: 20 bar/300 psi. De voordelen? Komen ze.
- Veilige werking en hoge procesbestendigheid
- Eenvoudige installatie en bediening
- Probleemloze kabelverbinding
- Zeer geschikt voor snelle veranderingsprocessen
- Weinig onderhoud
- Breed scala aan toepassingen
Geleidbaarheidsmeter kopen bij Multi Instruments
Op zoek naar de beste geleidbaarheidsmeter voor jouw toepassing? Je bent bij Multi Instruments aan het juiste adres. We geven je graag advies, installeren de meting en voeren het onderhoud uit. En heb je nog vragen? Ook dan staan we voor je klaar. Eén ding is zeker: jij bent verzekerd van een nauwkeurige geleidbaarheidsmeting. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.