Waterstof: de energiedrager van de toekomst
Waterstof wordt algemeen beschouwd als energiedrager van de toekomst. Dit komt door het enorme potentieel voor het koolstofvrij maken van de industrie, warmte- en energieopwekking en mobiliteit – mits het op een klimaatneutrale manier wordt geproduceerd. In dit artikel vertellen we je meer over de transformatie van fossiele brandstoffen naar duurzamere grondstoffen en delen we onze oplossingen. Lees je mee?
Waterstof en de druk om te verduurzamen in de toekomst
Industrieën die afhankelijk zijn van steenkool, aardgas en olie, zoals de ijzer- en staalindustrie, cementproductie en chemische industrie, dragen aanzienlijk bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot. Deze sectoren stoten jaarlijks zo’n 9,3 gigaton kooldioxide uit, wat neerkomt op ongeveer 25% van de totale wereldwijde emissies.
De noodzaak om duurzamere industriële processen te implementeren is duidelijk. Dit wordt ondersteund door politieke doelstellingen. De Europese Unie streeft naar klimaatneutraliteit voor alle lidstaten in 2050 als onderdeel van de Green Deal. Een tussentijds doel is een emissiereductie van minstens 55% in 2030.
Een bouwsteen voor decarbonisatie: waterstof
Waterstof speelt een cruciale rol in deze transitie. Groene waterstof, geproduceerd met hernieuwbare energie, is een schone én efficiënte energiedrager. Het kan worden gebruikt in diverse toepassingen, van industriële processen en energieopslag tot transport en verwarming, zonder schadelijke emissies.
De toekomst van waterstof in de staalindustrie
Eén van de meest veelbelovende toepassingen van waterstof is de staalindustrie. Klimaatneutraal staal kan worden geproduceerd met een op waterstof gebaseerde hoogovenroute. In plaats van zuurstof uit het ijzererts te maken met koolstof, wordt er waterstof toegevoegd. Hierbij ontstaat er alleen water als afvalproduct. Dit proces kan de CO2-uitstoot flink verminderen. Het gebruik van één ton groene waterstof kan tot wel 26 ton aan CO2 besparen!
De zuiverheid van waterstof
Met de toenemende uitbreiding van waterstofgebruik, wordt de zuiverheid steeds belangrijker. Vooral voor PEM-brandstofcellen in de mobiliteit. Zelfs de kleinste onzuiverheden kunnen de levensduur en prestaties van brandstofcellen verminderen. Gassen zoals zwavel- en gehalogeneerde verbindingen in waterstof kunnen de brandstofcel onomkeerbaar beschadigen. Het is daarom cruciaal om de zuiverheid van waterstof te waarborgen om optimale prestaties en een lange levensduur van brandstofcellen te garanderen.
Ontdek onze oplossingen
Onze oplossingen van DURAG zijn voorbereid op een toekomst met waterstof. We bieden een groot aanbod producten die zijn ontworpen voor de specifieke eisen van waterstofgebruik. De geavanceerde meettechnologieën zorgen voor nauwkeurige én betrouwbare monitoring van waterstof in diverse toepassingen. Daarnaast bieden de innovatieve oplossingen optimale prestaties met waterstof als brandstof, wat bijdraagt aan een duurzamere industrie.
Klaar voor de toekomst met waterstof én Multi Instruments
Gebruik je bedrijf nog geen waterstof in industriële processen? Dan is dit het moment om een stap voor te zijn op je concurrenten. Door nu te investeren in waterstoftechnologieën, profiteer je direct terwijl je concurrenten nog bezig zijn met langdurige aanpassingen. Zo draag je niet alleen bij aan een duurzamere toekomst, maar verbeter je ook je efficiëntie én positioneer je je bedrijf als een leider in innovatie.
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten gaan graag met je in gesprek.