Wateranalyse

Wateranalyses zijn ontzettend belangrijk. Zowel bij de winning van drinkwater uit grondwater als schoon water uit afvalwater via een afvalwaterzuivering. Maar hoe gaat een wateranalyse in zijn werk? En welke stoffen worden er precies gemeten? Wij geven je alle ins en outs.

Ammoniak meting | Multi Instruments

De functie van wateranalyse apparatuur

Wateranalyse apparatuur helpt je bij controleren van water op diverse punten. Het ligt aan de analyser welke stoffen je precies meet. Er zijn parameters die je relatief eenvoudig meet zoals de geleidbaarheid en temperatuur van water. Echter, zijn er ook ingewikkeldere parameters waar wateranalyse apparatuur je bij helpt. Denk aan de pH waarde, opgelost zuurstof, ammonium, fosfaat, ijzer en nitraat.

Lees meer over wateranalyse apparatuur Bekijk onze analyzers Pijl rechts

Wateranalyse bij drinkwater

Bij de winning van drinkwater uit grondwater is het belangrijk om mangaan en ijzer te verwijderen. Dit gebeurt in de meeste gevallen met zandfilters. Ook ondergrondse ontijzering rond de winput is mogelijk.

Hoewel de verwijdering van ijzer en mangaan al tientallen jaren wordt toegepast bij het maken van drinkwater uit grondwater, zijn de resultaten niet altijd goed genoeg. Metingen zijn van groot belang. Met de online analyzer van Multi Instruments heb je continu inzage in de filtering en het verloop van het proces. Lees hier meer over wateranalyse bij drinkwater.

Afvalwaterbehandeling | Multi Instruments

Wateranalyse bij afvalwaterzuivering

In een rioolwaterzuiveringsinrichting wordt het afvalwater uit riolen en/of fabrieken gezuiverd voordat het in oppervlaktewater komt. Vuil water wordt influent genoemd, gezuiverd water wordt effluent genoemd. Het influent wordt in een aantal stappen gezuiverd:

  • Via een rooster of afscheider worden de grote deeltjes verwijderd
  • Het zand wordt uit het water gehaald
  • Fijnere deeltjes worden via bezinktank opgevangen en verwijderd
  • De opgeloste stoffen worden weggehaald

Het proces van afvalwaterzuivering wordt steeds complexer. Er komen meer en meer vragen over bijvoorbeeld medicijnresten. Hoe zorgen we ervoor dat er geen enkel restje in het water achterblijft? De zuivering van afvalwater is daarom ingekaderd in nationale en internationale regelgeving.

Lees meer over afvalwaterzuivering

Wateranalyse apparatuur van Multi Instruments

Omdat het afvalwaterzuiveringsproces is zo ingewikkeld is, wordt er op vele parameters gecontroleerd en gestuurd. Multi Instrument levert de nodige analysers om het proces verder te optimaliseren.

Aluminium in drinkwater

Aluminium is één van de belangrijkste parameters bij wateranalyses. In Nederland is er strenge wetgeving omtrent drinkwater. Houd dus scherp in de gaten hoe het is gesteld met het aluminiumgehalte. Om het aluminiumgehalte in water goed in de gaten te houden is het van belang een goede analyzer te hanteren. Gebruik je daarnaast een zelfreinigend vloeistofbehandelingssysteem? Dan is onderhoud nihil. Een 3s aluminium is zo’n aluminium analyzer.

Lees meer over aluminium in drinkwater

Fosfaat in water analyse

Fosfaat is onmisbaar bij drinkwaterzuiveringen. Toch kan de stof ook milieuproblemen met zich meebrengen. Meten is weten. Hou het fosfaatgehalte in water scherp in de gaten. Hoe? Met de juiste kennis én apparatuur. De Aztec aw636 fosfaat analyser de ideale toevoeging op een waterzuiveringsinstallatie. Het apparaat biedt betrouwbare en nauwkeurige metingen van fosfaatconcentraties. Van drinkwater influent tot afvalwater effluent. Lees meer over de analyse van fosfaat in water.

Wateranalyse drinkwater | Multi Instruments

Mangaan in water

Mangaan is één van de parameters waarop gelet wordt bij de reiniging van drinkwater. Zodra er een hoge concentratie van in het water zit krijgt het een bruinachtige kleur en gaat het metaalachtig smaken. De Nederlandse wet vertelt dat er een bepaald niveau mangaan in drinkwater aanwezig mag zijn. Zodra je het mangaangehalte in water niet onder controle houdt, veroorzaakt het grote problemen. Denk aan een lage waterdruk, verminderde prestaties van machines en een slechte waterkwaliteit.

Lees meer over mangaan in water