Mangaan is één van de parameters waarop gelet wordt bij de reiniging van drinkwater. Zodra er een hoge concentratie van in het water zit krijgt het een bruinachtige kleur en gaat het metaalachtig smaken. De Nederlandse wet vertelt dat er een bepaald niveau mangaan in drinkwater aanwezig mag zijn. Hoe je dat meet en filtert vertellen we je. Lees je mee?

Wat is mangaan?

De stof mangaan is een grijskleurig overgangsmetaal dat in ertsen in de aardkorst voorkomt. Het is op ijzer na het meest voorkomende metaal in de aardkorst. Er zijn enorme hoeveelheden mangaan te vinden op de bodem van oceanen en sommige meren.
Zodra je het mangaangehalte in water niet onder controle houdt, veroorzaakt het grote problemen. Denk aan een lage waterdruk, verminderde prestaties van machines en een slechte waterkwaliteit.

Wat is het effect van mangaan in drinkwater?

Mangaan vormt geen risico voor de menselijke gezondheid. Maar zoals we al aangaven heeft een hoge concentratie effect op de kleur en smaak. De meeste klachten over mangaan in drinkwater hebben betrekking op vlekken op wasgoed of verkleuring van groenten tijdens het wassen of koken.
In Nederland is strenge wet- en regelgeving omtrent water. Het maximaal toegestane niveau voor mangaan in drinkwater is 0,05 mg/l.

Concentratie mangaan in water meten

Mangaan in water meet je met een speciale analyzer. De 3S colorimetrische mangaan analyzer is er zo eentje. Het maakt nauwkeurige controle van mangaan verwijderingsprocessen en bewaking van residuaal coagulatiemiddel mogelijk.

We zetten een aantal kenmerken van de analyzer op een rij:

  • Realiseert tot zes metingen per uur
  • Is uitgerust met een zelfreinigend meetsysteem
  • Bied een sterke besparing op het gebruik van chemicaliën
  • Archiveert data veilig naar een SD-kaart

Wil je meer weten over het meten van mangaan in water?

Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.