Afvalwaterbehandeling is een essentieel proces voor zowel de industrie als het milieu. De behandeling omvat het verwijderen van verontreiniging en schadelijke stoffen uit afvalwater. In dit blogbericht duiken we dieper in op afvalwaterbehandeling, de verschillende methoden én de juiste meetinstrumenten. Lees snel verder.

Waarom is afvalwaterbehandeling zo belangrijk?

Afvalwater bevat veel verontreinigingen. Denk aan chemicaliën, bacteriën en andere stoffen die schade toebrengen aan de menselijke gezondheid en het milieu. Onbehandeld afvalwater vervuilt rivieren, meren en oceanen. Het gevolg? Vernietiging van ecosystemen én bedreigingen voor de drinkwatervoorziening. Afvalwaterbehandeling is daarom van cruciaal belang voor het behoud van onze planeet.

Verontreinigende stoffen bij afvalwaterbehandeling

Bij de behandeling van afvalwater worden verschillende verontreinigende stoffen verwijderd. We sommen de meest voorkomende op.

  • Organische stoffen
  • Stikstofverbindingen (zoals ammonium, nitriet en nitraat)
  • Fosfaten
  • Zware metalen zoals lood, kwik en chromium
  • Pathogenen
  • Chemische verontreinigingen

Methoden voor afvalwaterbehandeling

Een afvalwaterbehandeling bestaat uit een reeks processen om verontreinigen te verwijderen. De belangrijkste methoden? Komen ze.

  1. Mechanische behandeling. Grote deeltjes en zware materialen worden uit afvalwater verwijderd door ze te zeven, laten bezinken of er lucht doorheen te blazen.
  2. Biologische behandeling. Micro-organismen breken organische verontreinigingen af waardoor het water helderder en schoner wordt. Dit proces is ook bekend als actief slib.
  3. Chemische behandeling. Hierbij worden er chemicaliën aan afvalwater toegevoegd om verontreinigingen zoals fosfaten en stikstofverbindingen te neutraliseren of verwijderen.
  4. Individuele behandeling van afvalwater. In sommige gevallen wordt een individuele behandeling van afvalwater gebruikt. Denk aan septic tanks, aerobe systemen of andere methoden om afvalwater ter plaatse te zuiveren.

Regelgeving omtrent afvalwaterbehandeling

Afvalwaterbehandeling is vaak een wettelijke verplichting om ervoor te zorgen dat de impact van menselijke activiteiten op het milieu wordt geminimaliseerd. Overheden stellen hiervoor strenge milieunormen en voorschriften op. Deze regels zijn bedoeld om de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater te beschermen, ecosystemen te behouden en de volksgezondheid te waarborgen.

Bedrijven die afvalwater produceren, moeten voldoen aan deze regelgeving. Met een geschikte afvalwaterbehandelingsinstallatie zorg je ervoor dat het behandelde afvalwater voldoet aan de wettelijke normen. Wij helpen je graag.

Afvalwaterbehandeling met Multi Instruments

Onze industriële wateranalysesystemen zijn perfect voor het monitoren van de kwaliteit van afvalwater tijdens het zuiveringsproces. De meetinstrumenten verrichten hierbij nauwkeurige metingen zoals de concentratie van verontreinigingen, de pH-waarde en de hoeveelheid opgeloste zuurstof in water. Cruciaal om ervoor te zorgen dat het zuiveringsproces effectief is én voldoet aan de wettelijke normen.

De gegevens die worden verzameld door onze wateranalysesystemen worden gebruikt om het zuiveringsproces te optimaliseren, kosten te besparen en de efficiëntie te verhogen. Benieuwd? Neem contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden.