CO2 afvangen: zo werkt het

We staan wereldwijd voor een grote uitdaging. Er is een dringende noodzaak om klimaatverandering aan te pakken. Eén van de meest cruciale aspecten is het verminderen van broeikasgassen in de atmosfeer. Met name CO2.

Een veelbesproken oplossing in de wetenschappelijke en technologische gemeenschap is Carbon Capture Utilization and Storage (CCUS). Deze benadering omvat het afvangen, opslaan en mogelijk hergebruiken van CO2. Hoe dat precies werkt? We praten je bij.

CO2 afvangen uit de lucht met CCUS

CCUS is een proces dat begint bij het afvangen van CO2-emissies uit verschillende bronnen, zoals energiecentrales, fabrieken en industriële processen. Het afgevangen CO2 kan vervolgens worden opgeslagen op een veilige manier, meestal ondergronds in lege olie- en gasreservoirs. Het uiteindelijke doel van CCUS is om de vrijgekomen kooldioxide permanent uit de atmosfeer te verwijderen, waardoor de totale emissies worden verminderd.

Waarom is CO2 afvangen belangrijk?

CO2 afvangen uit de lucht speelt een cruciale rol in de strijd tegen klimaatverandering om verschillende redenen.

  1. Door CO2 af te vangen en op te slaan, kunnen grote uitstoters hun netto-uitstoot aanzienlijk verminderen. Hierdoor voldoen ze aan emissiedoelstellingen en regelgeving.
  2. Middels het afvangen van kooldioxide kan de levensduur van bepaalde installaties worden verlengd terwijl de uitstoot wordt verminderd.
  3. Veel industriële processen zijn verantwoordelijk voor aanzienlijke CO2-emissies. Het afvangen en opslaan van kooldioxide vermindert deze emissies en verduurzaamt de industrie.

Hoe vang je CO2 af uit de lucht?

Er zijn verschillende manieren om CO2 af te vangen. Eén van de meest gebruikte manieren is post-combustion capture, waarbij kooldioxide wordt afgevangen uit de rookgassen van verbrandingsprocessen zoals die in energiecentrales. Een andere benadering is pre-combustion capture. Hierbij wordt kooldioxide afgescheiden voordat de brandstof wordt verbrand. Daarnaast zijn er technologieën zoals oxyfuel-verbranding en biologische afvang die worden onderzocht en ontwikkeld als mogelijke methoden voor het afvangen van CO2.

Afvangen van CO2 in de praktijk

Hoe werkt het afvangen van CO2 uit de lucht in de praktijk? Voor AEC – een afvalenergiecentrale die kooldioxide uit rookgassen afvangt – hebben wij een systeem gebouwd om de zuiverheid van CO2 te bepalen. De leveringsomvang van dit project bestond onder andere uit een CO2 analyzer, zuurstofmeting, project engineering en IBS. Het hoogtepunt van dit project is de MGA20. Zeer geschikt voor het meten van infraroodcomponenten. De analyzer is goedgekeurd volgens EN14181, heeft een gunstige prijs, minimaal onderhoudswerk én betrouwbare meetresultaten.

Benieuwd naar het hele project? Lees hier meer.

CO2 afvangen met Multi Instruments

Ook onze TDL analyzer is geschikt meetinstrument voor het afvangen van CO2. Deze analyzer waakt continu over je proces. Een veelzijdig instrument voor gasanalyse in diverse industriële procestoepassingen. Het meetinstrument is geschikt voor monitoring van verschillende gassen, waaronder kooldioxide.

Benieuwd naar meer informatie over het afvangen van CO2? Of ben je op zoek naar het juiste meetinstrument? Wij staan voor je klaar. Neem gerust contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden.