IJzer in water meten

IJzer in water is niet schadelijk voor onze gezondheid. Toch is het belangrijk om het ijzergehalte in de gaten te houden, te blijven meten én ijzer uit water te halen. Maar hoe komt het daar eigenlijk terecht? Wat zijn de effecten? En hoe kun je het beste ijzer in water meten? Dat vertellen we je in dit blogbericht. Lees snel verder.

Zo komt ijzer in water terecht

IJzer komt op verschillende manieren in water terecht. Allereerst gebeurt het op een natuurlijke manier. IJzer komt namelijk voor in mineralen in de natuur. Denk aan magnetiet, hematiet en sideriet. Door verweringsprocessen komt het element in water terecht. Daarnaast dragen industriële processen, landbouwpraktijken en waterbehandelingen bij aan het verhogen van ijzer in water. Dit geldt niet alleen voor oppervlakte- grondwater. Ook voor drinkwater.

De effecten van ijzer in water

Hoewel ijzer op zichzelf niet schadelijk is voor de volksgezondheid, heeft een hoog gehalte in (drink)water wel effecten. Eén van de meest opvallende is de verandering van de smaak en geur van water. Water met een hoog ijzergehalte kan een metaalachtige smaak hebben en een onaangename geur veroorzaken. Bovendien reageert ijzer op theïne. Dit zit bijvoorbeeld in thee, koffie en alcoholische dranken. Het resultaat? Zwarte slib. Daarnaast kan ijzer roestvlekken veroorzaken op kleding, sanitair en oppervlakken zoals gootstenen en badkuipen.

Wat als er een teveel aan ijzer in water zit?

In Nederland is er zeer strenge wet- en regelgeving omtrent drinkwater. Het maximaal toegestane ijzergehalte is 0,2 mg/l. En dat is niet voor niets. Wanneer er te veel ijzer in water zit, brengt dit schadelijke gevolgen met zich mee. Zo kan het corrosie veroorzaken aan leidingen en apparatuur in waterleidingsystemen. Dit leidt mogelijk weer tot schade en lekkages. Een teveel aan ijzer in water bevordert zelfs de groei van bepaalde bacteriën. De oplossing? Meten is weten.

IJzer in water meten

Het meten van ijzer in water is essentieel om de waterkwaliteit te beoordelen en eventuele problemen tijdig te identificeren. Dit doe je met een daarvoor bestemd meetinstrument. Onze analyzer is een perfect voorbeeld. Geschikt voor verschillende applicaties, waaronder drinkwater, industrieel afvalwater, ketelvoedingswater en corrosiebeheersing. We sommen een aantal kenmerken op.

  • Laag reagensverbruik en analytische betrouwbaarheid
  • Ontwerp met twee compartimenten
  • Kleurentouchscreen en gebruiksvriendelijk interface
  • Dataloggerfunctie met datageschiedenis in grafische vorm
  • Automatische kalibratie, validatie en reiniging

Meer weten over ijzer in water?

Neem dan contact met ons op. Samen met onze experts bekijken we jouw vraagstuk én welke oplossing daar het beste bij past. Vervolgens installeren we de meting en nemen deze in bedrijf. Ook het onderhoud voeren we graag voor je uit. En heb je reserveonderdelen nodig? Die leveren we. Zo ontzorgen wij je volledig.