Ketelvoedingswater speelt een cruciale rol in een efficiënte werking en lange levensduur van stoomketels. De behandeling van ketelvoedingswater is essentieel om schade aan de ketel en bijbehorende systemen te voorkomen én een hoge stoomkwaliteit te waarborgen. In dit blogbericht vertellen we je er alles over. Lees je mee?

Over een ketelwaterbehandeling

Veel warmtetoepassingen maken gebruik van water als warmtemedium. Als je warmte- en productieverlies wil minimaliseren, is het belangrijk om je ketels te behandelen. Ketelwater van hoogwaardige kwaliteit is namelijk van cruciaal belang om de levensduur van leidingen, boilers en warmtewisselaars te verlengen en om consistente prestaties en operationele betrouwbaarheid te garanderen.

Waarom wordt ketelvoedingswater behandeld?

Er zijn een aantal veelvoorkomende problemen bij (stoom)ketels. Om de volgende risico’s te beperken, is het belangrijk om ketelwater te behandelen.

 • Corrosie is één van de grootste risico’s stoomketels. Hoe hoger de temperatuur en druk; hoe sneller de corrosie optreedt. Om corrosie te minimaliseren, is het belangrijk om ketelwater te behandelen.
 • Een onderschat probleem bij stoomketels is kalkafzetting. Dit probleem leidt mogelijk tot grote rendementsverliezen. Om afzettingen te voorkomen, is het belangrijk om ketelvoedingswater te monitoren op verschillende parameters.

De voordelen van een goede behandeling van ketelwater

Een optimale behandeling van ketelwater zorgt voor minder verontreinigingen die de ketel beschadigen en de efficiëntie verminderen. Het doel is om corrosie, afzettingen en slijtage te minimaliseren, de efficiëntie te verbeteren en de levensduur van de ketel te verlengen.

Ook reduceert een ketelwaterbehandeling…

 • Corrosie en slijtage aan de ketel;
 • Frequentie van spuien;
 • Energieverlies;
 • Verbruik van chemicaliën;
 • Kalkaanslag.

De behandeling van ketelvoedingswater: meten is weten

Wij hebben een compleet programma ten behoeve van stoomketelmetingen. Ook hebben we al veel ervaring in dit soort projecten, zoals Shell Carmon Creek en deze analyse container. Door belangrijke parameters regelmatig of continu te monitoren, worden problemen tijdig opgemerkt en gecorrigeerd. Dit draagt bij aan een veilige en betrouwbare werking van stoomketels. Hierbij zijn verschillende parameters belangrijk.

Belangrijke parameters bij een ketelwaterbehandeling

 • Het monitoren en meten van opgelost zuurstof is essentieel voor een efficiënte en kosteneffectieve werking van de stoomketelinstallatie. Zuurstof is voor de meeste metalen namelijk zeer corrosief.
 • Ook een continue meting van het hydrazinegehalte in ketelvoedingswater is zeer belangrijk. Dit vermijdt zowel de kosten in verband met overdosering als kostbare corrosieschade veroorzaakt door onderdosering.
 • Silica bewaking bij grootschalige stoom- en waterafhankelijke toepassingen verlaagt aanzienlijk de kosten en het onderhoud.
 • Een continue meting van de natrium concentratie in demineralisatie installaties en in de stoomcyclus van stoomopwekking is belangrijk voor een efficiënte en onderhoudsvriendelijke werking van de installatie.

De behandeling van ketelvoedingswater met Multi Instruments

Op zoek naar een betrouwbare behandeling en meting van ketelvoedingswater? Je bent bij Multi Instruments aan het juiste adres. Wij installeren de meting, voeren het onderhoud uit en leveren reserveonderdelen. Benieuwd wat we voor je kunnen doen? Neem contact met ons op voor een passend en vrijblijvend advies.