In de wereld van spectroscopische technieken speelt TDLAS een steeds grotere rol. Deze geavanceerde technologie maakt het mogelijk om de samenstelling en concentratie van gassen op een nauwkeurige en niet-destructieve manier te analyseren. Wat is TDLAS precies? Hoe werkt het? En waarom speelt het een cruciale rol in diverse industrieën? In dit blogbericht geven we antwoord op al je vragen.

Wat is TDLAS?

TDLAS staat voor Tunable Diode Laser Absorption Spectroscopy. Het is een krachtige analysetechniek die wordt gebruikt van de concentratie van gassen in een monster. Het onderscheidende kenmerk is het gebruik van tunable diode lasers om specifieke absorptiepieken van gasmoleculen te meten. Dit stelt onderzoekers in staat om nauwkeurige en snelle metingen uit te voeren, zelfs bij lage concentraties van doelgassen.

De werking van TDLAS

Het werkingsprincipe van TDLAS is gebaseerd op het absorptieverschijnsel van licht door gasmoleculen. Wanneer een laserstraal van de juiste golflengte door een gasmonster wordt gestuurd, zullen de gasmoleculen die overeenkomen met die golflengte energie absorberen. Deze geabsorbeerde energie leidt tot een vermindering van de intensiteit van de uitgaande laserstraal. Door deze vermindering in intensiteit te meten, kan TDLAS de concentratie van het gas in het monster bepalen.

Wat onderscheidt TDLAS van andere technieken?

TDLAS onderscheidt zich op een bijzondere manier van andere spectroscopische technieken zoals infraroodspectroscopie. Namelijk de mogelijkheid om de golflengte van de diodelaser nauwkeurig af te stemmen op het absorptiespectrum van het te meten gas. Hierdoor kan TDLAS specifieke gassen met grote precisie en gevoeligheid detecteren, zelfs in mengsels van gassen.

Toepassingen van TDLAS

TDLAS heeft tal van toepassingen in verschillende industrieën, waaronder de volgende.

  1. Milieumonitoring. Het wordt vaak gebruikt om de luchtkwaliteit te bewaken en de uitstoot van verontreinigende stoffen in de atmosfeer te meten. Het kan worden omgezet in broeikasgassen zoals koolstofdioxide (CO2) en methaan (CH4) te detecteren.
  2. Industriële procescontrole. In de chemische en petrochemische industrie wordt het gebruikt om de concentraties van reactieve gassen in processen te meten, wat helpt bij het optimaliseren van productieprocessen en het waarborgen van de veiligheid.
  3. Levensmiddelenindustrie. In de voedingsmiddelenindustrie wordt het gebruikt om gassen zoals zuurstof en kooldioxide in verpakkingen te meten om de houdbaarheid van producten te waarborgen.

Op zoek naar een betrouwbare TDLAS analyzer?

Al met al biedt TDLAS een waardevolle tool voor onderzoek, monitoring en kwaliteitscontrole. Het beste meetinstrument? Dat moeten onze Airoptic analyzers zijn. Veelzijdige instrumenten voor gasanalyse in industriële procestoepassingen. Beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Benieuwd naar de juiste analyzer voor jouw toepassing? Neem contact met ons op voor een passend en vrijblijvend advies.