Dioxine. Een term die vaak voorbij komt in discussies over milieuvervuiling en voedselveiligheid. Maar wat is het precies? En waarom is een nauwkeurige dioxine analyse zo belangrijk? We praten je bij. Lees snel verder.

Wat is dioxine?

We beginnen bij het begin. Wat is dioxine precies? Het is een verzamelnaam voor een groep chemische verbindingen, waarvan er een aantal bijzonder giftig zijn. Deze ontstaan als bijproducten van verschillende industriële processen. Het meest bekende proces waarbij dioxines ontstaan, is het verbrandingsproces van bijvoorbeeld afval. Hierbij kan gedacht worden aan de verbranding van materialen welke chloorhoudend zijn. Dioxines staan erom bekend dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en milieu.

Soorten dioxines

Er zijn meer dan 200 verschillende dioxines en dioxine-achtige verbindingen. De bekendste is TCDD. Deze wordt beschouwd als één van de giftigste chemicaliën voor de mens. Dioxines worden vaak aangeduid met een TEF (Toxicity Equivalency Factor). Hierbij wordt de giftigheid vergeleken met TCDD, dat als referentiepunt dient.

Andere soorten zijn:

  1. Polychloorbifenylen (PCB’s). Hoewel dit geen echte dioxines zijn, worden ze wel vaak als zodanig aangeduid. Dit komt door de vergelijkbare giftigheid en chemische structuur.
  2. Polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s). Deze verbindingen zijn verwant aan dioxines en hebben vergelijkbare schadelijke effecten.

Waar komen dioxines voor?

Dioxines komen op verschillende manieren in het milieu terecht.

  • Industriële processen. Denk aan verbrandingsprocessen in afvalverbrandingsinstallaties, papierfabrieken en chemische fabrieken.
  • Natuurlijke bronnen. Hoewel dioxines voornamelijk het resultaat zijn van menselijke activiteiten, komen ze ook in kleine hoeveelheden voor in de natuur. Als gevolg van bosbranden bijvoorbeeld.
  • Voedselketen. Dioxines hopen zich op in de voedselketen. Ze worden namelijk geabsorbeerd door planten en kleine dieren. Hierdoor komen ze voor in voedingsmiddelen zoals vis, vlees en zuivel.

De sleutel tot veiligheid: dioxine analyse

Om de aanwezigheid van dioxines te meten, is een analyse essentieel. Dit proces omvat het nauwkeurig detecteren en kwantificeren van dioxines in monsters en biedt verschillende voordelen.

  • Voedselveiligheid
  • Milieubescherming
  • Gezondheidsmonitoring
  • Voldoen aan wettelijke voorschriften

Dioxine meten met Multi Instruments

Eén ding is zeker. Het meten en beheersen van dioxineverontreiniging is van cruciaal belang voor de volksgezondheid en het milieu. Multi Instruments staat voor je klaar. Onze geavanceerde meetinstrumenten én expertise zorgen een nauwkeurige en betrouwbare resultaten.

Ons monstername systeem van Tecora is een kwalitatief meetinstrument voor de analyse van dioxine. De Tecora Dioxine sampler, kort genoemd DECS, voldoet aan de huidige wet- en regelgeving en werkt volgens normen als EN1948 en USEPA M23. DECS is onder andere geschikt voor een continue monstername van 6 uur tot 6 weken, waarbij gebruik gemaakt wordt van zogenaamde XAD tubes.

Enkele eigenschappen van de DECS zijn:

  • Volautomatische isokinetische controle
  • Automatische controle van temperatuur
  • Nauwkeurige meting van het bemonsterde volume
  • Grafische interface beheerd door zelfgestuurde software

Wij installeren de meting, voeren het onderhoud uit en leveren reserveonderdelen. Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem contact met ons op voor een passend en vrijblijvend advies.