Biogas is een brandbaar gas dat wordt geproduceerd door biomassa te vergisten in biogasinstallaties. In dit artikel vertellen we je meer over de samenstelling, het meten ervan én de beste analysers. Lees je mee?

Wat is biogas precies?

Biogas is een hernieuwbare energiebron die wordt geproduceerd door de afbraak van organisch materiaal. Denk aan voedselresten, mest, plantenmateriaal en ander organisch afval. Tijdens dit proces breken bacteriën het organisch materiaal af in een afgesloten omgeving, waarbij ze biogas produceren als bijproduct. Dit kan vervolgens worden gebruikt als energiebron voor verschillende toepassingen.

De samenstelling van biogas

De exacte samenstelling van biogas kan variëren afhankelijk van de bron van het organische materiaal. Doorgaans bevat het een mengsel van de volgende gassen.

  • Methaan (CH4) is het primaire bestanddeel. Meestal bestaat het gasmengsel uit 50 tot 70 procent methaan.
  • Koolstofdioxide (CO2) is het op één na meest voorkomende gas. Biogas bestaat gemiddeld voor 30 tot 50 procent uit koolstofdioxide.
  • Waterdamp (H20) is vaak in kleine hoeveelheden aanwezig. Meestal bestaat minder dan 5% van het gasmengsel uit waterdamp.
  • Biogas bevat vaak ook kleine hoeveelheden andere gassen. Denk aan waterstofsulfide (H2S), ammoniak (NH3) en stikstof (N2).

De uitdaging van biogas meten

Organisch afval heeft een wisselende samenstelling. Hierdoor varieert óók de samenstelling (en daarmee de massa) van biogas. De wisselende samenstelling maakt biogas moeilijk meetbaar voor de meeste meetinstrumenten. Een exacte meting is echter wél noodzakelijk.

Waarom is het belangrijk om de samenstelling te meten?

Het is voor biogasinstallaties erg belangrijk om de samenstelling van biogas te meten. Optimaal is een hoge concentratie methaan en een lage concentratie waterstofsulfide.

  • Op basis van de methaanconcentratie wordt de toevoeging van biomassa aan de vergister geregeld. Dit voorkomt verstoring va het fermentatieproces.
  • Waterstofsulfide is zeer toxisch en corrosief. Het meten hiervan geeft een vroegtijdige waarschuwing. Hiermee voorkom je kostbare schade aan apparatuur én gevaarlijke situaties.
  • Het meten van de zuurstofconcentratie biedt extra veiligheid door vroegtijdige detectie van explosieve gasmengsels. Een lage zuurstofconcentratie kan duiden op een interne brand.

De beste analysers

Wij bieden verschillende analysers waarmee de actuele samenstelling biogas in je proces wordt gemeten. Voor de bedrijfszekerheid van je biogasinstallatie wordt onder andere de concentratie methaan, koolstofdioxide, zuurstof en waterstofsulfide gemeten. Met deze essentiële procesinformatie kan het rendement van de installatie worden verbeterd. Dit resulteert in een hogere winst én een schoner milieu. Daarnaast beschikken onze analysers over de mogelijkheid om meerdere samplepunten te analyseren. Zo wordt een betrouwbare analyse werkelijkheid.

Biogas meten?

Dan ben je bij Multi Instrument aan het juiste adres. Samen bekijken we graag welke analyser het beste bij je toepassing past. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.