Natrium in water

Bij werkzaamheden in zoutwater komen we vaak de term natrium tegen. Dit element is een van de meest voorkomende metalen op aarde. Bodems, gesteentes en in drink- en zeewater; het is overal om ons heen. Toch is er nog veel onduidelijkheid over dit mineraal. Want wat is natrium precies? Wat doet het in water? En hoe meet je het gehalte in water eigenlijk? We vertellen je er graag meer over.

Wat is natrium?

Natrium is een zilverkleurig alkalimetaal. Het is het zevende meest voorkomende natuurlijke element op de aarde. Het bevindt zich van nature in grote hoeveelheden in gesteentes in de aardbodem. In het periodiek systeem der elementen wordt het aangeduid met de afkorting Na.

Natrium in zee-, rivier- en drinkwater

De stof komt veel voor in zeewater, rivierwater en in drinkwater. Vanuit de aardkorst vindt het op natuurlijke wijze zijn weg naar oceanen en rivieren. Daardoor is de concentratie ongeveer net zo hoog als in de aardkorst, zo’n drie procent. In zeewater komen we natrium vooral tegen in de vorm van zeezout. Een aantal interessante weetjes:

  • Zeewater heeft met 11000 parts per million (ppm) het hoogste natriumgehalte
  • Het natriumgehalte in rivierwater ligt rond de 9 ppm
  • In drinkwater ligt het natriumgehalte op ongeveer 50 ppm of milligram per liter
  • In zeezout is natriumchloride het hoofdbestanddeel

Wat is het verschil tussen natrium en zout?

Natrium en zout worden nog vaak met elkaar verward. Dat is op zich niet zo gek; zout is een samengestelde stof, waarvan natrium verreweg het belangrijkste bestandsdeel is. Het zijn dus niet dezelfde stoffen. Overigens zijn er veel verschillende soorten zouten, elk met hun eigen specifieke natriumsamenstellingen. Zo bestaat zeezout voornamelijk uit natriumchloride.

Reactie op zuurstof

Natrium heeft een lage dichtheid. Daardoor lost het snel op in water. Een mooi voorbeeld daarvan is zeewater. In elementaire vorm is de reactie van natrium met water een stuk agressiever. Het ontploft zodra het met water in aanraking komt. Dat komt doordat natrium water sterk positief laadt met elektronen. Hierbij komt onder andere waterstof vrij, dat explosief reageert wanneer het in aanraking komt met zuurstof. Een populair experiment uit het scheikundelokaal.

Waardes meten

In turbines en condensors op boorplatformen en waterrijke gebieden kan natrium achterblijven. Een teveel daarvan kan de werking ervan beïnvloeden. Het monitoren van het gehalte is belangrijk om problemen voor te zijn. Met de Navigator 500 Natrium analyzer meet dit eenvoudig. Hiermee analyseer je tot vier afzonderlijke waterstromen tegelijk. Dat draagt bij aan een langere levensduur van technische systemen in waterrijke omgevingen.

Meer weten? Neem contact met ons op. Over parameters – die vaak in combinatie worden gemeten – lees je alles op de pagina stoomketel water of ketelvoedingswater. Natuurlijk vertellen we je ook graag meer over alle andere oplossingen uit ons productaanbod.