Zuurstof, ook wel O2, is een kleur- en reukloos gas dat aanwezig is in de lucht. Voldoende zuurstof in de lucht is natuurlijk van levensbelang voor een veilige ademhaling. Maar ook in water heeft zuurstof een essentiële functie. Het is namelijk een belangrijke indicator voor de waterkwaliteit. Ook zorgt het voor een leefbaar klimaat voor organismen en bacteriën. Wat is precies de functie van zuurstof in water? En hoe meet je het zuurstofgehalte? We beantwoorden al je vragen. Lees je mee?

Het opgeloste zuurstofgehalte in water

Laten we bij het begin beginnen. Bij het meten van zuurstof in water hebben we het over het opgeloste zuurstofgehalte. Zuurstof lost op in water door middel van diffusie van de omringende lucht, stroomversnellingen, watervalletjes en optredende fotosynthese in het water. Opgelost zuurstof is het deel aan vrije, niet-samengestelde zuurstof dat aanwezig is in het water.

Wat is de functie van zuurstof in water?

Zuurstof is een essentiële indicator voor de waterkwaliteit. Dit is niet alleen van belang in natuurwater. Het is minstens zo belangrijk bij waterzuiveringsinstallaties. Zonder zuurstof is er namelijk geen leven mogelijk voor vissen en bacteriën. We horen je denken: geen leven voor bacteriën, dat is toch niet zo erg? Wel in waterzuiveringsinstallaties.

Onmisbaar in het filterproces: bacteriën én zuurstof

Filterbacteriën zijn onmisbaar in waterzuiveringsinstallaties. Ze zijn zelfs een belangrijk onderdeel in het filterproces. Na het filteren van vuil en slib wordt het overige afval door miljarden bacteriën opgegeten. Voldoende zuurstof is daarbij enorm belangrijk. Een te laag zuurstofgehalte leidt tot een verminderde activiteit van filterbacteriën. Met een verslechtering van het filtratieproces als gevolg. Voor een optimaal proces is het daarom belangrijk om de hoeveelheid zuurstof in water veelvuldig te meten.

Wat is een normaal zuurstofgehalte in water?

De benodigde hoeveelheid opgeloste zuurstof in water is van verschillende factoren afhankelijk. Zo spelen bijvoorbeeld het organisme, de conditie van het water, de watertemperatuur en mogelijke watervervuiling een belangrijke rol. Daarom is het soms moeilijk om een minimaal zuurstofgehalte te bepalen. De volgende cijfers helpen je.

  • Voor een normale vispopulatie en goed leefklimaat is een zuurstofconcentratie tussen de 5 – 9 ppm Bij een zuurstofgehalte lager dan 5 ppm treedt er vissterfte op.
  • Bacteriën hebben een zuurstofconcentratie van minimaal 1 ppm Bij een waarde van 2 ppm is nitrificatie (het omzetten van ammoniak en nitriet naar nitraat) optimaal.

De beste zuurstof meter

Het zuurstofgehalte in water wordt gemeten met een zuurstof meter. Onze aanrader? Dat moet de TriOS zuurstofmeter zijn. Hiermee meet je het gehalte opgeloste zuurstof in water continu en zeer nauwkeurig. Zelfs bij sterk vervuild (afval)water. Dankzij de precieze metingen voorkom je problemen in het proces en ben je altijd op de hoogte van de meest recente waterwaarde. En dat is niet alles. Deze zuurstof meter beschikt over nóg een aantal mooie kenmerken. Komen ze.

  • Volledig gekalibreerd en direct te gebruiken
  • Plug & play: binnen enkele seconden in je systeem geïnstalleerd
  • Goed bestand tegen slijtage en vervaging
  • De meetresultaten zijn direct inzichtelijk in de app

Zuurstof meter kopen bij Multi Instruments

Een zuurstof meter kopen? Je bent bij Multi Instruments aan het juiste adres. Onze zuurstof meters zijn gemaakt van een uitstekende kwaliteit en zorgen voor nauwkeurige metingen. Zo voorkom je problemen met de waterbalans en behaal je een optimaal resultaat. Keer op keer. Meer weten? Neem gerust contact met ons op. We adviseren je graag.