Vlambewaking, ook wel bekend als vlamdetectie, is een essentieel onderdeel van veiligheidssystemen in veel industrieën. Het speelt een cruciale rol bij het vroegtijdig detecteren van vlammen en het voorkomen van gevaarlijke situaties zoals branden en explosies. Wat is vlambewaking precies? Hoe werkt het? En waarom is het zo belangrijk voor de veiligheid? In dit blogbericht beantwoorden we al je vragen. Lees snel verder.

Wat is vlambewaking precies?

Vlambewaking is een technologie die wordt gebruikt om de aanwezigheid van vlammen te detecteren. Het doel? Vlammen zo snel mogelijk opsporen én waarschuwen zodra ze worden gedetecteerd. Zo kunnen er passende maatregelen worden genomen om branden te voorkomen of beheersen.

Vlamdetectie in verschillende omgevingen

Vlamdetectie is een belangrijk onderdeel van brandbeveiligingssystemen. Het wordt vaak toegepast in industriële omgevingen waar brandrisico’s hoog zijn. Een aantal veelvoorkomende applicaties zijn:

 • Elektriciteits- en energiecentrales
 • Chemische industrie
 • Raffinaderijen
 • Cementfabrieken
 • Afvalverbrandingsinstallaties (AEC)
 • Stoomgeneratoren
 • Warmtecentrales
 • Gasturbines

Hoe werkt vlambewaking?

Vlamsensoren bestaan in verschillende uitvoeringen, elk met een eigen werking. Over het algemeen onderscheiden we de volgende methoden van vlambewaking.

 1. Thermische detectie. Deze methode maakt gebruik van warmtegevoelige sensoren om temperatuurveranderingen te meten die worden veroorzaakt door een vlam.
 2. Optische detectie. Optische sensoren maken gebruik van speciale detectoren om de lichtstraling van een vlam waar te nemen.
 3. Ultraviolette (UV) detectie. UV-vlambewaking maakt gebruik van gespecialiseerde sensoren die reageren op de ultraviolette straling die wordt gegenereerd door een vlam.
 4. Infrarood (IR) detectie. Deze methode maakt gebruik van sensoren die reageren op de infrarood straling die wordt gegenereerd door de warmte van een vlam.

Waarom vlambewaking zo belangrijk is

Vlambewaking is van cruciaal belang voor de veiligheid in tal van situaties en omgevingen.

 1. Vroege detectie van brand. Vlambewakingssystemen detecteren vlammen vroegtijdig, vaak nog voordat er brand ontstaat. Dit stelt operators in staat om snel te reageren en de nodige maatregelen te nemen om de verspreiding van brand te voorkomen.
 2. Snelle respons en alarmmelding. Een effectief vlambewakingssysteem reageert binnen enkele seconden op een gedetecteerde vlam en geeft onmiddellijk een alarm af. Dit geeft medewerkers de tijd om te evacueren en hulpdiensten te waarschuwen.
 3. Preventie van explosies. In omgevingen waar ontvlambare stoffen afwezig zijn, helpt vlamdetectie bij het voorkomen van potentieel gevaarlijke explosies. Door vroegtijdig te waarschuwen voor een vlam, worden noodprocedures in werking gesteld om de veiligheid te waarborgen.

Een betrouwbaar vlambewakingssysteem

Eén ding staat vast. Een betrouwbaar vlambewakingssysteem is van belang om schade te beperken en de veiligheid te waarborgen. We horen je denken. Welke vlamdetector heb ik nodig? Dat is maatwerk. Precies daarom hebben wij een ruim aanbod aan vlambewaking. Onze vlamsensoren van DURAG hebben een hoge betrouwbaarheid onder veeleisende omstandigheden en zijn daarmee zeer geschikt voor industriële verbrandingsprocessen. Zo waarborg je niet alleen de veiligheid, maar voldoe je ook aan de geldende kwaliteit- en veiligheidsvoorschriften. Onze experts adviseren je graag over de meest geschikte vlamsensor voor jouw toepassing.

Vlamdetectie met Multi Instruments

Wil je meer weten over vlambewaking? Of ben je benieuwd welke technologie en sensor het meest geschikt zijn voor jouw installatie of proces? Wij helpen je graag. Neem gerust contact met ons op voor een passend en vrijblijvend advies.