Toegang tot schoon en veilig water is van cruciaal belang voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Helaas is watervervuiling een wereldwijd probleem. Dit bedreigt de kwaliteit van ons (drink)water. Om een goede waterkwaliteit te garanderen, is desinfectie belangrijk. In dit artikel vertellen we je er alles over. Lees je mee?

Waarom water desinfecteren?

Water is een natuurlijke drager van verschillende micro-organismen, waaronder bacteriën, virussen en parasieten. Veel van deze organismen zijn onschadelijk. Sommigen veroorzaken echter ernstige ziekten. Precies de reden dat waterdesinfectie zo belangrijk is.

Desinfectie van water helpt bij het verwijderen of doden van schadelijke micro-organismen. Hierdoor wordt het water veilig voor menselijke consumptie en andere toepassingen. Dit proces – met name in industriële omgevingen – cruciaal.

De voordelen van waterdesinfectie

  1. Desinfectie van water voorkomt de verspreiding van ziekteverwekkende micro-organismen, waardoor de kans op door water overgedragen ziekten een stuk kleiner wordt.
  2. Verbeterde waterkwaliteit. Het draagt bij aan de algehele kwaliteit van water. Het verwijdert niet alleen schadelijke micro-organismen. Oók ongewenste smaak- en geurstoffen en troebelheid.
  3. Veiligheid in industriële processen. In industriële sectoren waar water een cruciale rol speelt, is een hoge waterkwaliteit van belang. Waterdesinfectie draagt bij aan de veiligheid en kwaliteit van producten en processen.

Waar vindt desinfectie van water plaats?

Desinfectie van water is een veelzijdig proces dat op verschillende locaties en niveaus wordt toegepast. Enkele van de belangrijkste toepassingsgebieden zijn:

  • Drinkwaterzuiveringsinstallaties. Hier wordt grondwater of oppervlaktewater behandeld om het geschikt te maken voor menselijke consumptie.
  • Industriële waterbehandeling. Tal van industrieën, waaronder de chemische, voedsel- en drankenindustrie, gebruiken water in hun processen. Water desinfecteren is essentieel om de productkwaliteit te waarborgen.
  • Afvalwaterzuiveringsinstallaties. Bij afvalwaterzuiveringsinstallaties is het verwijderen van schadelijke stoffen heel belangrijk. Dit helpt de waterkwaliteit van rivieren, meren en oceanen te behouden.

Water desinfecteren met chloor

Eén van de meest gebruikte methoden voor waterdesinfectie is een chloorbehandeling. Chloor heeft namelijk een sterke desinfecterende werking. We maken hierbij onderscheid tussen vrij en totaal chloor.

  • Vrije chloorsensoren worden vooral toegepast in drinkwater, voeding en zwembadwater.
  • Totaal chloor is een goede indicator voor restanten van desinfectiemiddelen in afvalwater. Het wordt voornamelijk toegepast in afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Wij bieden verschillende geavanceerde meetsystemen die de chloorconcentratie in water nauwkeurig meten en regelen. Zo zorg je ervoor dat de desinfectie optimaal is.

Desinfectie en behandeling van water

Al met al is waterdesinfectie een veelzijdig proces. Met onze geavanceerde meetinstrumenten voor nauwkeurige en effectieve wateranalyse en -desinfectie ondersteunen wij je graag bij dit proces. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk onze analysers of neem contact met ons op.