Gasanalysemetingen spelen een belangrijke rol bij het monitoren en beoordelen van de kwaliteit van de lucht die we inademen. Ze worden gebruikt om de emissies van verontreinigende stoffen in de atmosfeer te meten. Maar ook worden gasanalysemetingen gebruikt voor het beheersen van processen. Gasanalysemetingen kunnen direct in het rookgaskanaal (in-situ) maar ook daarbuiten (extractief) worden uitgevoerd. In dit artikel gaan we hier dieper op in. Lees je mee?

Betekenis van in-situ metingen

Bij een in-situ meting worden de emissies direct in het rookkanaal gemeten. Sensoren en meetinstrumenten worden in het monsternamepunt geplaatst om de aanwezige verontreinigende stoffen te detecteren en meten. In-situ metingen bieden realtime informatie en inzicht in de actuele meetwaarden.

De voordelen van een in-situ meting

In-situ metingen kennen verschillende voordelen. We sommen de grootste op.

  • Realtime monitoring. Een in-situ meting biedt realtime informatie over het proces. Zo kun je snel reageren op veranderingen en indien nodig passende maatregelen treffen.
  • Representatief. Omdat in-situ metingen direct in het rookkanaal worden uitgevoerd, geven ze een nauwkeurig beeld van de werkelijke concentratie op een specifieke locatie. Ook zijn ze minder afhankelijk van factoren zoals het gastransport en monsterconditionering.
  • Lage operationele kosten. In-situ metingen vereisen over het algemeen minder apparatuur en onderhoudskosten dan extractieve metingen. De analysers worden vaak op locatie gekalibreerd en gevalideerd.

In-situ analyser voor emissiemetingen

De beste in-situ analyser voor proces applicatie? Onze Airoptic TDL is een mooi voorbeeld. Deze analyser meet agressieve gassen snel en nauwkeurig. Niet alleen SO2, maar ook gassen als NO, NO2, HCL, CO, CO2, H2O, HF, NH3 en vele anderen. Rechtstreeks, razendsnel en zonder gasmonsters en transport. En is er een storing? Dan verschijnt er tijdig een waarschuwing op het lokale bedieningspaneel of via een remote bediening.

Goed om te weten: Ons TDL analyser is ook beschikbaar in ATEX!

Een extractieve meting van luchtemissies

Extractieve Gasanalysemetingen worden buiten het rookgaskanaal uitgevoerd. Hiervoor wordt er een deelstroom afgezogen uit de emissie met een monsternamesysteem. Vervolgens wordt het monster buiten het emissiekanaal met een meetinstrument geanalyseerd. Over het algemeen wordt deze meting alleen toegepast voor de bepaling van de chemische samenstelling van het rookgas.

Voordelen van extractief meten

Ook extractieve metingen kennen hun eigen voordelen bij het uitvoeren van Gasanalysemetingen.

  • Hoge nauwkeurigheid. Extractieve metingen maken gebruik van geavanceerde technieken, waardoor ze een hoge nauwkeurigheid bereiken bij het identificeren en kwantificeren van verontreinigende stoffen. Zo is deze meting bijzonder nuttig bij het meten van lage concentraties stoffen of deeltjes.
  • Breed analytisch bereik. Een extractieve meting wordt toegepast om een breed scala aan verontreinigende stoffen te meten. Hiermee is de meeting flexibel inzetbaar voor verschillende emissiebronnen.

Extractieve metingen met de GMS800

De GMS800 is de nieuwste ontwikkeling in extractieve metingen. Dit modulaire analysesysteem biedt flexibele configuratiemogelijkheden en is daarmee geschikt voor bijna elke applicatie. Het meetinstrument voldoet aan de normen volgens EN14181 en EN15267-3. Ook is de analyser voorzien van een TÜV type goedkeuring.

De GMS800 kenmerkt zich door het modulaire ontwerp. Er zijn tot wel zes modules te integreren in de analysebehuizing. De analyser is geoptimaliseerd voor installatie in systeemkasten, maar kan ook worden uitgevoerd voor directe wandmontage.

Welke meting is geschikt?

De keuze tussen in-situ en extractieve metingen hangt af van de specifieke meetvereisten en het gewenste niveau van nauwkeurigheid. Wij geven je graag professioneel advies. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.