Drinkwater is één van de belangrijkste grondstoffen ter wereld. Het is immers een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven. Daarom is het onwijs belangrijk dat drinkwater van een goede kwaliteit is, zodat het veilig is om te gebruiken en consumeren. Maar hoe garandeer je een goede drinkwaterkwaliteit? In dit blogbericht delen we de belangrijkste uitgangspunten. Lees snel verder.

Wat is een goede drinkwaterkwaliteit?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is eigenlijk een goede drinkwaterkwaliteit? En wie bepaalt dat? In Nederland zijn alle kwaliteitseisen vastgelegd in het Drinkwaterbesluit. Hier moet elk drinkwaterbedrijf zich aan houden. In dit besluit staan bijvoorbeeld normen over de toegestane concentratie van bepaalde stoffen in drinkwater, zoals nitraat, aluminium, mangaan en ijzer. Ook staat hierin vermeld hoe vaak het drinkwater moet worden gecontroleerd.

De belangrijkste uitgangspunten voor een goede kwaliteit van drinkwater

De kwaliteit van het drinkwater in Nederland is dik in orde. Toch zijn er een aantal zaken belangrijk om deze kwaliteit te waarborgen. De belangrijkste uitgangspunten? Komen ze.

1. Bescherming van de bron

Een goede drinkwaterkwaliteit begint bij de bescherming van de bron. Drinkwater kan uit verschillende bronnen komen, zoals grondwater, oppervlaktewater of een combinatie van beiden. In Nederland wordt zo’n 60% van het drinkwater uit grondwater geproduceerd en 40% uit oppervlaktewater. Om een goede kwaliteit te waarborgen, is het belangrijk dat deze bronnen goed worden beschermd tegen verontreiniging. Dit kan bijvoorbeeld door het voorkomen van vervuiling door landbouw, industrie of menselijke activiteiten.

2. Behandeling van het water

Het behandelen van het water is een belangrijk onderdeel van het proces om drinkwater van een goede kwaliteit te garanderen. Water wordt bijvoorbeeld gezuiverd om ziekteverwekkers en chemicaliën te verwijderen. Dit gebeurt op verschillende manieren, zoals door middel van filtratie of desinfectie.

3. Monitoring en controle

Het monitoren en controleren van de drinkwaterkwaliteit is een essentieel onderdeel van het proces om de veiligheid en kwaliteit van drinkwater te waarborgen. Waterbedrijven voeren regelmatig analyses uit om te controleren of het water voldoet aan de gestelde normen en richtlijnen. Dit gebeurt zowel tijdens het productieproces als bij de distributie van het water.

4. Voldoen aan wet- en regelgeving

Drinkwaterbedrijven zijn wettelijk verplicht om te voldoen aan de gestelde normen en regelgeving op het gebied van drinkwaterkwaliteit. Deze normen en richtlijnen worden vastgesteld door nationale en internationale organisaties, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Parameters voor een goede drinkwaterkwaliteit

We gaven al aan dat het belangrijk is dat drinkwater aan normen voldoet over de toegestane concentratie van bepaalde stoffen in drinkwater. Omdat elke afwijking gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is het belangrijk om deze concentraties nauwkeurig te meten én te zorgen dat ze aan de normen voldoen. Een aantal parameters op een rij.

  • IJzer brengt onze gezondheid niet in gevaar. Toch dient het nauwkeurig gecontroleerd te worden. Met deze analyzer, bijvoorbeeld.
  • Mangaan. Net als ijzer vormt mangaan geen gevaar voor onze gezondheid. Het komt van nature voor in veel waterbronnen. Een te hoge concentratie heeft effect op de kleur en smaak. Heel belangrijk dus, om dit te meten.
  • Fosfaat is onmisbaar bij drinkwaterzuiveringen. Toch kan de stof ook milieuproblemen met zich meebrengen. Houd het fosfaatgehalte in water daarom scherp in de gaten.
  • Nitraat wordt van nature aangetroffen in de bodem. Hierdoor komt het in drinkwater terecht. De perfecte analyser? Onze 3S analyzer kan het
  • Ammonium is een stof in water die vaak wijst op verontreiniging. Om het gehalte onder controle te houden, is het belangrijk om ammonium continu te meten.

Meer informatie over de kwaliteit van drinkwater

Zo zijn er nog enkele parameters die belangrijk zijn om de kwaliteit van drinkwater te garanderen. Eén ding staat vast: om de kwaliteit te waarborgen, is wateranalyse van levensbelang. Onze analysers helpen je. Drinkwater wordt automatisch óf handmatig getest. Nauwkeurig, gemakkelijk te bedienen en ideaal voor waterbehandelingstoepassingen. Zo is een hoge kwaliteit van drinkwater binnen handbereik.

Benieuwd naar meer informatie? Multi Instruments staat voor je klaar. Download ons whitepaper of neem contact met ons op.